×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

veranda-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Zonnepanelen plaatsen op je veranda: wat zijn je mogelijkheden?

Wie een veranda heeft of nog wil laten plaatsen, die moet zeker ook het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de veranda overwegen. Vooral wanneer je nog een nieuwe veranda moet plaatsen, kan het combineren met zonnepanelen heel interessant zijn. Een veranda is immers vaak naar het zuiden gericht, wat ideaal is voor zonnepanelen. Bovendien plaats je bij een veranda een nieuw dak, wat ideaal is om de leidingen en kabels van de zonnepanelen in het dak weg te werken.

Hoe gaat het plaatsen van zonnepanelen op een verandadak in z’n werk? Welke type zonnepanelen kan je kiezen? En hoeveel kost het?

In dit artikel:

Verschillende opties

Er zijn verschillende manieren waarop je te werk kan gaan. Veel zal afhangen van het type veranda dat je zal plaatsen. Bij een veranda met een glazen dak heb je een andere oplossing nodig dan wanneer je een veranda een volwaardige dakconstructie heeft.

Zonnepanelen op een glazen dak

Heeft je veranda een glazen dak? Dan kan je hierop geen standaard zonnepanelen plaatsen. Deze zonnepanelen zouden immers het zonlicht blokkeren, en bovendien ziet het er niet echt mooi uit. Je zal in dit geval dus voor een andere oplossing moeten kiezen.

Voor een veranda met een glazen dak kies je daarom best voor glas met ingebouwde zonnepanelen. Dit type glas laat het zonlicht nog steeds door, en ziet er op esthetisch vlak ook veel mooier uit.

De glazen panelen zijn opgebouwd uit twee lagen veiligheidsglas van zo’n 4mm dik. Tussen deze twee lagen zit een speciale industriële folie, die voorzien is van monokristallijne zonnecellen. De verbindingsstukken zitten in dit geval langs de bovenzijde van de glazen panelen, waardoor deze niet zichtbaar zijn wanneer je van beneden naar boven kijkt.

Dit type zonnepanelen werkt voor de rest op dezelfde manier als standaard zonnepanelen. Zo wekken ze gelijkstroom op, dat met behulp van een omvormer wordt omgezet naar wisselstroom. De omvormer wordt vaak in de buurt van de elektriciteitskast geïnstalleerd. Vaak is dit in de berging of in de garage.

Produceren je zonnepanelen teveel stroom? Dan zal deze extra stroom worden geïnjecteerd in het distributienet, en zal de netbeheerder je hiervoor vergoeden.

De glazen panelen met zonnecellen kunnen overigens zowel in een nieuwe als in een bestaande veranda worden toegepast.

Standaard zonnepanelen

Indien je je veranda het hele jaar door wil kunnen gebruiken, dan kies je best voor een leefveranda. Dit type veranda heeft geen glazen dak, maar wel een volwaardige dakconstructie, al dan niet voorzien van een lichtstraat of lichtkoepel. Dit type veranda is makkelijker te isoleren, waardoor het er zowel in de zomer als in de winter aangenamer toeven is dan in een gewone veranda met glazen dak.

Omdat dit type veranda een volwaardig plak dak heeft, is het in dit geval ook mogelijk om er standaard zonnepanelen op te plaatsen. Ze blokkeren immers geen zonlicht, en esthetisch gezien staan ze niet in de weg.

Je zonnepanelen worden op een plat dak geplaatst, dus je moet met een aantal zaken rekening houden op vlak van rendement. Zonnepanelen moeten immers best in een optimale hellingsgraad naar de zon gericht zijn, waardoor je je zonnepanelen best op een sokkel of frame plaatst. Maar zelfs bij een correcte plaatsing zullen de zonnepanelen nauwelijks zichtbaar zijn vanuit de tuin.

Prijs voor het plaatsen van zonnepanelen op een veranda

De prijs voor een installatie van zonnepanelen op een veranda is voornamelijk afhankelijk van de grootte van je installatie en het vermogen dat je wil opwekken. Voor een standaard gezin zal een installatie tussen de 4.000 en de 7.500 euro kosten.

De prijs van een installatie op een plat dak is over het algemeen zo’n 10% duurder dan de prijs van diezelfde installatie op een schuin dak. Dit komt vooral omwille van het frame dat nodig is om de zonnepanelen in een ideale hellingsgraad te kunnen plaatsen.

Kies je voor de glazen panelen met monokristallijne zonnecellen, dan zal de prijs doorgaans zo’n 20% hoger liggen. Deze optie is dus enkel interessant wanneer er helemaal geen andere alternatieven zijn.

Maar welke prijs je ook betaalt, je zal die prijs steeds kunnen terugverdienen omdat je een lagere energiefactuur betaalt. De terugverdientijd voor een installatie van zonnepanelen schommelt de laatste jaren rond de 6 à 8 jaar.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van zonnepanelen

Wil je graag een gedetailleerde prijs ontvangen voor het plaatsen van zonnepanelen op je veranda? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvende offertes van meerdere installateurs van zonnepanelen. Vergelijk de offertes aandachtig, en bekom zo de beste prijs.

Toch geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige aankoopverplichting.


verandabouwers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Overzicht van verandabouwers
Tuinkamer bouwen:
tips & tricks
Offertes voor verandabouw