×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

veranda-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Pergola kopen: Waarop moet je letten? Zelf plaatsen of niet?

Wie graag een bijgebouw wil zetten aan de woning, die denkt in de eerste plaats aan een veranda. Maar er zijn nog een aantal andere alternatieven, die ook interessant zijn, en met minstens evenveel voordelen. De pergola is daar één van.

Wat is een pergola juist, en waarin verschilt een pergola van een veranda? Wat zijn de voordelen en nadelen van een pergola? En hoeveel kost zo'n pergola? In dit artikel krijg je het antwoord op al deze vragen.

In dit artikel:

Wat is een pergola? Wat is het verschil met een veranda?

pergola © Shutterstock - Een pergola is een vrijstaande constructie met een open dakconstructie. Vaak een mooie plek om van de tuin te genieten.

Een pergola wordt soms wel eens verward met een veranda. Maar toch zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen de twee. Grofweg kan je spreken over twee belangrijke verschillen.

Het eerste grote verschil is dat een veranda vaak een volwaardig onderdeel is van je woning. Je kan van je woning naar je veranda stappen, zonder dat je hiervoor naar buiten moet. Bij een pergola is dit niet zo. Een pergola is een vrijstaande constructie, die je niet kan bereiken zonder dat je hiervoor naar buiten moet.

Een tweede grote verschil tussen een veranda en een pergola is dat een veranda een afgesloten ruimte is. Je kan de veranda helemaal afsluiten van de buitenlucht, door alle ramen en deuren dicht te doen. Hierdoor kan je ook in de winter in je veranda zitten. Een pergola is geen afgesloten ruimte, maar wel een open constructie. Er zijn geen ramen of deuren die de ruimte afsluiten. Wel is er een dak of een terrasoverkapping, waardoor je toch beschermd zit voor de zon of de regen.

Een pergola is in z'n meest eenvoudige vorm dus niet meer dan 4 pilaren, met daarboven een dak dat uit verschillende materialen kan bestaan. De voornaamste reden voor het zetten van een pergola is dus dat je van de buitenlucht kan genieten, maar dat je tegelijk toch beschermd zit tegen felle zonnestralen of neerslag.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe veranda plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een verandabouwer te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe veranda!

Benieuwd naar het prijzen voor een nieuwe veranda?

Vergelijk prijzen van verandabouwers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Zorgeloos kunnen genieten in je nieuwe veranda, met zicht op de tuin? Laat het geen droom blijven. Benieuwd hoeveel het kost? Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verandabouwers

aanvraag starten


pergola kopen © Shutterstock - Een pergola is een vrijstaande constructie met een open dakconstructie. Vaak een mooie plek om van de tuin te genieten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een pergola?

Er zijn een aantal interessante voordelen verbonden aan het zetten van een pergola. Maar er zijn ook enkele nadelen. Laten we zowel de voordelen als de nadelen eens tegen elkaar afwegen.

Voordelen van een pergola

+ Een pergola is een heel eenvoudige constructie, veel eenvoudiger dan een veranda. Je hoeft met veel minder dingen rekening te houden. Zo heeft een pergola geen muren, en hoef je ook niet wakker te liggen van zaken zoals isolatie, ventilatie of waterafvoer. Hierdoor is een pergola veel sneller te zetten dan een veranda.

+ Met een pergola ben je veel meer één met de natuur. Er zijn geen muren of ramen, waardoor die ene barrière met je omgeving helemaal verdwijnt.

+ Hoewel een pergola een heel open constructie is, biedt het toch de nodige bescherming tegen felle zonnestralen of regen. Hierdoor kan je ook onder je pergola blijven zitten, zelfs wanneer het regent of wanneer de zon fel schijnt.

+ Beslis je later dat je toch iets meer bescherming wil? Dat is geen probleem: een pergola kan je later perfect ombouwen naar een vrijstaande veranda.

+ Bij een veranda of een terrasoverkapping heb je steeds een steunmuur nodig, waartegen je de constructie aanbouwt. Dit beperkt je wat betreft locatie. Bij een pergola heb je veel meer vrijheid. Het is een volledig vrijstaande constructie, waardoor je die kan zetten waar je zelf wil.

+ In vele gevallen heb je helemaal geen vergunning nodig om je pergola te zetten. Om helemaal zeker te zijn dat je voldoet aan de voorwaarden, controleer je best even bij je gemeente.

Nadelen van een pergola

Afhankelijk van de grootte en de materialen die je kiest, kan de prijs van een pergola al snel oplopen. Later in dit artikel geven we enkele richtprijzen mee voor het plaatsen van een pergola.

Ga je voor een iets groter model, dan heb je toch een bouwvergunning nodig. De kans dat je een vergunning moet aanvragen wordt ook groter naarmate je al enkele bijgebouwen in je tuin hebt staan, zoals een prieeltje of een tuinhuis.

In tegenstelling tot een veranda kan je een pergola enkel in de lente en zomer gebruiken. In de herfst en winter is het te koud om onder je pergola te zitten. Je kan er uiteraard wel voor kiezen om infrarood verwarming te plaatsen, maar dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee.

Mogelijke materialen voor het bouwen van een pergola

Net zoals een veranda kan ook een pergola uit verschillende materialen opgebouwd worden. Zo kan je ook hier kiezen voor veelgekozen materialen zoals hout, aluminium of kunststof.

Hout

Hout is bij uitstek een natuurlijk materiaal, dat perfect past als bouwmateriaal voor buitenconstructies. Het hout van je pergola zal niet misstaan in de tuin, en versterkt bovendien het natuurlijke karakter van je pergola. Je bouwwerk zal helemaal kunnen opgaan in de omgeving.

Hout is bovendien een heel stevig materiaal, dat jarenlang kan meegaan. Wel moet je uiteraard kiezen voor kwalitatievere houtsoorten, die tegen een stootje kunnen. Vaak wordt hier gekeken naar tropisch hardhout, zoals bankirai, ipé, padouk of Afzelia. Dit zijn bovendien houtsoorten met een exotische uitstraling, die je pergola dat tikkeltje meer cachet geven.

Hout heeft wel als nadeel dat het voldoende onderhoud nodig heeft. Zeker indien je kiest voor Europese houtsoorten, moet je er aan denken om het hout vooraf te behandelen tegen vocht en schimmel. Tropisch hardhout is wat dat betreft iets steviger, en heeft vooraf geen onderhoud nodig.

Aluminium

Ook aluminium is een veel gebruikt materiaal voor het zetten van een pergola. Het wint meer en meer terrein op hout, omdat het als voordeel heeft dat het nauwelijks onderhoud nodig heeft.

Een ander voordeel van aluminium is ongetwijfeld z'n stevigheid en duurzaamheid. Een pergola in aluminium gaat makkelijk jarenlang mee, zelfs na al die tijd te zijn blootgesteld aan UV-stralen en neerslag.

Ook wordt vaak voor aluminium gekozen indien men op zoek is naar een pergola met een iets modernere look. Dit in tegenstelling tot hout, dat een meer authentieke uitstraling heeft.

Kunststof (PVC)

Tot slot kan je ook nog kiezen voor PVC als materiaal. Het is een materiaal dat veelgebruikt is, en heel onderhoudsvriendelijk is. Het is ook een heel veelzijdig materiaal, dat in heel veel verschillende kleurtinten te verkrijgen is.

PVC heeft als voordeel op aluminium dat het goedkoper is. PVC is daarom voor het geliefkoosde materiaal voor mensen die prijsgevoeliger zijn.

pergola plaatsen © Shutterstock - Voor het plaatsen van een pergola wordt heel vaak gekozen voor hout. Maar ook andere materialen zijn mogelijk, zoals aluminium of PVC.

Hoe een pergola onderhouden?

Hoeveel onderhoud je pergola nodig heeft, hangt af van het materiaal dat je gekozen hebt. Van de drie materialen die in de vorige paragraaf aan bod kwamen, heeft hout het meest onderhoud nodig. Dit is namelijk een natuurlijk materiaal, en zal zonder onderhoud gaan verrotten en verkleuren. Om dit tegen te gaan, is het noodzakelijk om het hout regelmatig te behandelen. Zo kan je regelmatig beitsen en oliën om het hout te beschermen en het z'n oorspronkelijke kleur te laten behouden.

Aluminium en PVC zijn in tegenstelling tot hout veel onderhoudsvriendelijker. Hier volstaat een jaarlijkse schoonmaakbeurt met wat lauw water en zeep. Hoeveel je de pergola moet reinigen, hangt ook af van de regio waarin je woont. Woon je in stedelijk gebied of industriegebied, dan kan het zijn dat je pergola sneller vuil wordt.

Je moet ook speciale aandacht besteden aan het dak, aangezien dit het onderdeel van je pergola is dat het meest moet doorstaan. Zorg ervoor dat felle neerslag of zonnestralen je dak niet te veel beschadigen, en voer zeker regelmatig eens een checkup uit.

Heb je een vergunning nodig voor een pergola?

Of je een vergunning nodig hebt voor het zetten van een pergola, hangt af van verschillende factoren. Zo zal de grootte van je constructie een rol spelen. Zo is geen vergunning vereist voor constructies kleiner dan 40m². Let wel op, je moet de oppervlaktes van alle bijgebouwen optellen. Dus je pergola en je tuinhuis mogen samen niet meer dan 40m² groot zijn om vrijgesteld te kunnen worden.

Voorts speelt het ook een rol of het om een vaststaande of losstaande constructie gaat. Voor een vaststaande constructie, zoals een veranda, heb je altijd een vergunning nodig.

Om zeker te zijn of je al dan niet vergunningsplichtig bent, raden we aan om zeker eens langs te gaan bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente.

pergola bouwen © Shutterstock - Of je een vergunning nodig hebt voor het zetten van een pergola, hangt oa. af van de grootte van de constructie

Wat is de prijs van een pergola?

De prijs voor een pergola hangt af van verschillende factoren. De grootte van je constructie is uiteraard een voor de hand liggende factor. Maar ook het materiaal waaruit je constructie is opgetrokken, zal een invloed uitoefenen op de prijs. Zo is hout vaak het duurst, terwijl PVC het goedkoopste materiaal is. PVC is over het algemeen 10 à 20% goedkoper dan aluminium, en zelfs 30% goedkoper dan hout.

Afhankelijk van de grootte betaal je voor een pergola in PVC gemiddeld een prijs van 900 à 2.500€, exclusief plaatsingskosten. Ga je voor een pergola in aluminium, dan mag je rekenen op een prijs tussen de 1.500 en de 5.000€. Voor een houten pergola betaal je een prijs tussen de 700 en de 2.300€, al zal hier veel afhangen van de houtsoorten die je kiest. Prijzen voor een houten pergola kunnen oplopen naarmate je kiest voor duurdere houtsoorten.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een pergola of veranda

Wil je graag een prijs op maat kennen voor je pergola en het plaatsen ervan? En wil je daarbij ook het nodige advies ontvangen van een vakman. Via onderstaand formulier brengen wij je in contact met de beste specialisten actief in jouw regio. Zij leggen je elk een gratis offerte op maat voor, en geven je daarbij het nodige advies.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


verandabouwers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Overzicht van verandabouwers
Tuinkamer bouwen:
tips & tricks
Offertes voor verandabouw