×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

veranda-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Tuinkamer bouwen? Zoveel kost het, en zo begin je eraan!

Wie een mooi aangelegde tuin heeft, die wil hier natuurlijk optimaal van kunnen genieten, het hele jaar door. In eerste instantie denk je natuurlijk aan de bouw van een veranda. Maar de laatste jaren is een interessant alternatief voor de veranda opgekomen: de tuinkamer!

Wat is een tuinkamer juist? Wat zijn de verschillen met een veranda? Welke mogelijkheden heb je? En hoeveel kost het?

In dit artikel:

Wat is het verschil tussen een tuinkamer en een veranda?

Een tuinkamer wordt wel eens verward met een veranda. Maar er zijn wel degelijk enkele verschillen tussen de twee.

Veranda

Een veranda is een verlengsel van je woning. Het wordt aan de woning aangebouwd, en je kan van in je woning zonder problemen naar je veranda wandelen, zonder hiervoor naar buiten te moeten.

Sommige veranda's worden enkel in de zomer gebruikt, maar je kan er ook voor kiezen om je veranda een deel van je woonoppervlakte te maken. Woonveranda's zijn als het ware ingericht als een verlengde van je woonkamer.

tuinkamer © Shutterstock - Een tuinkamer lijkt op een veranda, maar heeft als belangrijkste verschil dat het een vrijstaande constructie is.

Tuinkamer

De tuinkamer, of soms ook wel buitenkamer genoemd, ziet er op het zicht min of meer hetzelfde uit als een veranda. Er wordt veel glas gebruikt bij de constructie, heeft veel lichtinval, en het voornaamste doel is om vanop een warme plek van de tuin te kunnen genieten.

Een belangrijk verschil met een veranda is dat een tuinkamer los van de woning wordt gebouwd. Meestal is het een vrijstaande constructie in de tuin, die niet rechtstreeks bereikt kan worden vanuit je woning zonder buiten te komen. Soms wordt een tuinkamer ook gewoon tegen de gevel gebouwd.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe veranda plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een verandabouwer te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe veranda!

Benieuwd naar het prijzen voor een nieuwe veranda?

Vergelijk prijzen van verandabouwers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Zorgeloos kunnen genieten in je nieuwe veranda, met zicht op de tuin? Laat het geen droom blijven. Benieuwd hoeveel het kost? Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verandabouwers

aanvraag starten


tuinkamer kopen © Shutterstock - Net zoals een veranda kan een tuinkamer ingericht worden zoals je dat zelf wil.

Waarom kiezen voor een tuinkamer?

Er zijn enkele goede redenen om te kiezen voor een tuinkamer. Uiteraard is de extra ruimte mooi meegenomen, zeker indien je een mooi zicht hebt op de tuin. Het is voor veel mensen dé voornaamste reden om te kiezen voor een tuinkamer.

Net zoals bij een veranda kan je vanuit de tuinkamer het hele jaar door genieten van je tuin, en kijken hoe je tuin verandert doorheen de seizoenen.

Een tuinkamer is doorgaans een stuk goedkoper dan een veranda, omdat je vooraf geen breekwerken hoeft uit te voeren.

Waarom zou je dan kiezen voor een tuinkamer in plaats van een veranda? Heel eenvoudig! Een tuinkamer is doorgaans een stuk goedkoper dan een veranda. Dat komt omdat je bij het bouwen van een veranda vaak vooraf breekwerken moet uitvoeren, omdat de veranda in het verlengde zal liggen van de woonkamer. Er moet dus vaak eerst een muur uitgebroken worden.

Niet zo bij een tuinkamer. Deze constructie bouw je vanaf de grond op, zonder dat er eerst breekwerken bij te pas komen. Je woning blijft zoals het was, er komt gewoon een extra constructie bij.

Ook moet een veranda veel beter geïsoleerd en geventileerd worden, aangezien het binnenklimaat van je woning intact moet blijven. Hierdoor zijn de criteria qua isolatie en luchtcirculatie bij veranda's een pak veeleisender dan bij een tuinkamer. Dit zorgt voor een meerkost bij veranda's ten opzichte van een tuinkamer.

Uit welke stijlen en materialen kan je kiezen?

Net zoals bij een veranda heb je bij een tuinkamer de keuze uit een brede waaier aan stijlen en materialen. Maar wees verstandig, en kies voor een stijl die past bij je woning.

Dit zijn de meest voorkomende materialen voor tuinkamers.

Aluminium

Aluminium is zowat het meest gekozen materiaal voor het bouwen van tuinkamers. Dat komt dankzij de vele voordelen die aluminium te bieden heeft.

Aluminium heeft heel weinig onderhoud nodig, en heeft bovendien een lange levensduur. Ook is aluminium verkrijgbaar in verschillende kleuren, en zorgt het voor een strakke en moderne look.

Aluminium is een zeer stevig materiaal, dat perfect geschikt is voor buitentoepassingen. Zelfs na jarenlang de zon, de regen en de wind te hebben getrotseerd, zal aluminium geen verkleuring, barsten of roest vertonen.

aluminium tuinkamer © Shutterstock - Een tuinkamer wordt tegenwoordig steeds meer geplaatst met de bedoeling er een home office van te maken
houten tuinkamer © Shutterstock - Ook hout is een veel gekozen materiaal voor het bouwen van een tuinkamer

Hout

Ook hout kan perfect gebruikt worden voor de bouw van een tuinkamer. Het gebruik van hout in de tuin, dat kan natuurlijk niet foutlopen. Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling, en is daarom het ideale materiaal voor een tuinkamer in landelijke stijl.

In tegenstelling tot aluminium vergt een tuinkamer in hout wel iets meer onderhoud. Hout zal namelijk vergrijzen nadat het wordt blootgesteld aan de uv-stralen van de zon. Wil je dat je hout dezelfde kleur blijft behouden? Dan zal je het op tijd en stond moeten schilderen.

PVC

Ook PVC kan gebruikt worden voor de bouw van een tuinkamer, al wordt hier in de praktijk minder voor gekozen. Hoewel PVC goedkoper is dan aluminium of hout, heeft het toch enkele belangrijke nadelen.

Zo is PVC veel minder sterk dan hout of aluminium. Ook wat betreft isolatievermogen moet PVC onderdoen voor de andere materialen.

pvc tuinkamer © Shutterstock - Een PVC tuinkamer is, net zoals dat bij veranda's ook het geval is, vaak goedkoper dan tuinkamers in aluminium of hout.

Waarop letten bij de aankoop van een tuinkamer?

Een tuinkamer is een nieuwe en blijvende constructie die je gaat opzetten. Je gaat dus niet over één nacht ijs bij het bouwen van je tuinkamer. Dit zijn enkele zaken waarop je zeker moet letten.

Afwerking

Bij een tuinkamer is afwerking heel belangrijk. Je tuinkamer staat immers in de open lucht, dus moet het ook tegen een stootje kunnen.

De mogelijke materialen van de profielen bespraken we al in de vorige paragraaf, maar ook de beglazing is iets om bij stil te staan. Kies in geval van tuinkamers voor gehard veiligheidsglas. Dit type glas is zo'n 5 keer sterker dan gewoon dubbel glas. Handig voor wanneer je kleine kinderen hebt, die al eens met de bal spelen in de tuin.

Moest dit gehard glas toch ooit breken, dan breekt het op een "veilige" manier. Het zal in duizenden kleine stukjes breken, met elk een relatief zachte rand, zodat de kans op verwondingen toch sterk verminderd wordt.

Inrichting

Ook inrichting is natuurlijk belangrijk. Wat wordt de functie van je tuinkamer? Je hebt hier verschillende mogelijkheden:

tuinkamer plaatsen © Shutterstock - De afwerking en de inrichting van je tuinkamer zijn twee belangrijke aandachtspunten tijdens het plaatsingsproces

Vergunning

Een tuinkamer is een volledig nieuwe constructie op je eigendom. Moet er een vergunning voor je tuinkamer worden aangevraagd?

Het antwoord hangt af van verschillende factoren.

De tuinkamer hangt vast aan de gevel

Indien je tuinkamer vasthangt aan je gevel, dan geldt er enkel meldingsplicht. Maar er zijn wel enkele uitzonderingen:

Volledig vrijstaande tuinkamer

Heb je een volledig vrijstaande tuinkamer, dan hoef je in principe niets te doen. Wel zijn ook hier enkele uitzonderingen:

Voor alle zekerheid kan je best even contact opnemen met de stedenbouwkundige dienst van je gemeente, om te weten of jouw tuinkamer wel voldoet aan de voorwaarden.

tuinkamer maken © Shutterstock - Of je al dan niet een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een tuinkamer, hangt af van een aantal criteria.

Wat is de prijs van een tuinkamer?

We hebben het in dit artikel al eens gemeld: één van de grote voordelen van een tuinkamer ten opzichte van de veranda is de lagere prijs. De prijs van een tuinkamer is lager omdat vooraf geen breekwerken uitgevoerd moeten worden. Bovendien moet een tuinkamer minder goed geïsoleerd worden als een veranda, aangezien het geen deel uitmaakt van je woning. Dit maakt dat een tuinkamer een stuk goedkoper is.

Maar hoeveel kost de bouw van een tuinkamer? Wel, voor een standaard tuinkamer van 10 m² zonder plaatsing mag je rekenen op een prijs vanaf 3.500 €. Een grotere oppervlakte, extra opties (zonwering, airco, ...) en plaatsing kunnen de totaalprijs doen oplopen tot meer dan 10.000 €.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een tuinkamer of veranda

Wil je graag een prijs op maat ontvangen? Vul ons offerteformulier in, en wij selecteren voor jouw de beste verandabouwers in je regio. Zij zullen je elk een offerte op maat opsturen, op basis van jouw wensen.

Vergelijk de offertes aandachtig, want prijzen tussen verandabouwers kunnen sterk variëren. Goed om weten: alle offertes zijn gratis en zonder enige verplichting

verandabouwers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Overzicht van verandabouwers
Tuinkamer bouwen:
tips & tricks
Offertes voor verandabouw